İş Zekası (Business Intelligence) Nedir?

İş Zekası – Business Intelligence (BI): Belirli yerlerdeki verileri (erp, database, excel, internet, vb) tek bir tablo içerisine alıp, modelliyerek analiz ettikten sonra; raporlar, özetler, tablolar, grafikler, çizelgeler halinde anlamlı hale getiren süreçlerin bütünüdür.

Bir başka tanımla: İş Zekası, alınacak kararlara destek olmak üzere iş dinamikleri üzerinde kesin ve belirgin bir anlayış geliştirmek üzere kullanılan yöntem ve süreçler bütünüdür. Bu yüzden, kendi yönetim karar yeteneğini geliştirmek için birçok kuruluş İş Zekası sistemlerine önemli yatırımlar yapmaktadır.

Şirketlerin etkin ve doğru karar vermesinde iş zekasının önemli artıları olmakla beraber kendi içerisinde, otomatik olarak, bilgilendirme, bildirme ve iç görü özellikleri ile iş hayatını kolaylaştırır.

İş Zekâsı sistemlerinin uygulamaya alınması, işletmelerin ve karmaşık organizasyonların yönetilmesinde bilimsel ve mantıksal yaklaşımın etkisini arttıran bir rol oynar. İş zekası araçları içerisinde ki en esnek ve kullanışlı ürünlerden biride Microsoft’un geliştirdiği “Power BI” uygulamasıdır.

İş Zekası Artıları Nedir, İş Zekası Kullanmalı mıyım?

Son zamanlarda sık sık duyduğumuz İş Zekası (BI – Business Intelligence), Microsoft Power BI ile birlikte iş hayatımızda daha aktif rol oynamaya başladı. İnternet kullanımının artması ile rekabetin fazla olduğu günümüzde, şirketlerin hızlı ve etkin kararları kısa sürede alması için verilerin anlamlı olarak yorumlanmasının önemi günden güne artıyor.

İş zekası uzun süreden beri hayatımızda yer alıyor. Yalnız, Microsoft Power BI’dan öncesi ve sonrası olarak kategorize edilebilir.

Power BI öncesindeki yüksek maliyetlerden dolayı şirketler, İş Zekası alanına yatırım yapmayı doğru bulmuyorlardı. Kullanıcı başına 700 – 1.000 Euro olan aylık lisanslama ücretlerine ek olarak alınan geliştirme ücretlerinin yüksek olması, şirketlerin İş Zekası alanına yatırım yapmasına engel oluyordu. Kullanıcı ücretinin
Aylık 10 USD (Offie 365 var ise ücretsiz) olduğu Power BI ile şirketler İş Zekası’na her geçen gün daha fazla ilgi gösteriyor. İş zekasının yıllık büyüme oranın %11’lerde olması da bu bilgiyi doğrular nitelikte.

Şirketler, hızla değişen ve gelişen iş dinamiklerinin iç yüzünü anlamaya ihtiyaç duyduklarında İş Zekası’nı kullanıyor. Ancak, sağlam bir İş Zekası, stratejik iş kararları almak için gerekliyken, çoğu kuruluş kötü veri uygulamaları, taktiksel hatalar ve daha fazla nedenden dolayı İş Zekası stratejilerini uygulamak için büyük bir çaba içerisinde oluyor.

İşletmelerin, İş Zekâsı platformuna ihtiyaç duymalarının temelinde; İş süreçlerinin günlük, haftalık, aylık, çeyreklik ve yıllık olarak değerlendirilmesi ve takibinin yapılması ihtiyacı ile verilerin çeşitli yöntemlerle analiz edilerek, bu verilerin anlamlı hale getirilip daha hızlı ve doğru şekilde karar almasını sağlayan biz gereklilik arz ediyor.

İş Zekası Kullanmalı mıyım

İş Zekası’nın 5 temel artısını kategorize edecek olursak

Raporlama Merkezi

İş Zekası’nda tüm verilerinizi tek bir yerde toplar, topladığınız bu verirleri istediğiniz rapor formatında yorumlar ve hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde daha iyi kararlar alabilirsiniz.

Bilgilendirme Merkezi

İş Zekası’nda raporunuzu oluşturduktan sonra dosyayı herhangi bir dosya gibi paylaşabilirsiniz. Ayrıca raporu yayımlayarak iş arkadaşlarınızın raporla etkileşim kurmasını da sağlayabilirsiniz. Bununla da kalmayıp istediğiniz raporu, istediğiniz zaman aralıklarında, kendinize otomatik olarak mail atılmasını sağlayabilirsiniz. Bu özellik sayesinde, iş arkadaşlarınızdan raporları getirmesini beklemez ve zamandan tasarruf sağlamış olursunuz.

Bildirim ve Uyarı Merkezi

İş Zekası’nda raporunuzu oluşturduktan sonra raporunuzda hedef değerleri (kpi) oluşturarak istediğiniz/istemediğiniz rakamlar oluştuğunda sistemin sizi uyarmasına izin vererek oto kontrol sağlayabilirsiniz. Böylelikle sizin gözünüzden, sistem otomatik olarak çalışır, istediğiniz/istemediğiniz veri oluştuğunda bildirim merkezi tarafından otomatik olarak uyarılırsınız.

İç Görü Merkezi

İş Zekası’nda raporlarınız oluştuktan sonra sistem sizin yerinize raporları yorumlar ve yapay zeka kullanarak raporlarınız hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Görsel Zenginlik

İş Zekası’nda yer alan tüm verinizi istediğiniz görselde özetler, tablolar, pastalar, grafikler, çizelgeler, haritalar, olarak keşfedip çalışmanızı daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.

Londra merkezli araştırma şirketi Robert Walters’ a göre;

Her 10 üst düzey yöneticiden 8’i iş zekası kullanılması gerektiğinin önemini vurguluyor.

İş Zekası; maliyetlerinizi minimum %6 azaltır.

İş Zekası; toplantı verimliliğine minumum %12 katkı sağlar.

İş Zekası; minumum %9 zaman tasarrufu sağlar.

Forbes Dergisinin 2018 yılı Haziran ayında yer alan sayısında ki “İş Zekası” makalesinde öne çıkan önemli noktalar;

forbes